امروزه عمل های چشم برای برداشتن عینک که به نام جراحی لیزری عیوب انکساری چشم، شناخته میشود، متنوع هستند. این عمل ها که بر روی قرنیه چشم صورت میگیرد، می تواند برای رفع مشکل نزدیک بینی، دوربینی و آستیگماتیسم به کار برده شود. چشم ها به همان اندازه که زیبا هستند، مهم هم هستند و اختلالات و بیماری های زیادی آن ها را تهدید میکند. به دلیل ظرافت و پیچیدگی خاصی که چشم ها دارند، مراقبت از آن ها هم بسیار مهم است. گاها برای درمان بیماری های چشم و گاهی هم برای زیباتر شدن چشم ها نیاز به انجام عمل های چشم داریم.
انواع عمل چشم با اهداف مختلفی انجام میشود. شاید آشنا ترین عمل چشم برای ما عمل لیزیک باشد که در آن با استفاده از لیزر مشکلات انکساری چشم مانند دوربینی و نزدیک بینی و غیره برطرف میشود. اما عمل های چشم همیشه هم به همین سادگی نیستند. خوشبختانه با پیشرفت علم و تکنولوژی، روش های فوق العاده ای برای رفع مسائل و مشکلات چشم ابداع شدهاند که عیوب انکساری چشم و یا عیوب ظاهری آن را برطرف میکنند. در این مقاله به بررسی انواع عمل چشم اصلاح عیوب انکساری میپردازیم.
عمل های برطرف کننده ی عیوب انکساری چشم
هنگامی که به یک شی نگاه میکنیم، نور از آن به چشمان ما بازتاب میشود و تصویر جسم بر روی شبکیه ی چشم ایجاد میشود. برای اینکه این تصویر بر روی شبکیه بیفتد، پرتو نور باید در چند نقطه بشکند. اگر این شکستن رخ ندهد و یا به دقت رخ ندهد، ممکن است تصویر را تار ببینیم. به مشکلاتی که سبب تار دیده شدن اجسام میشوند، عیوب انکساری چشم میگویند.
از انواع این مشکلات میتوان به نزدیک بینی، دوربینی، آستیگماتیسم و پیر چشمی اشاره کرد. فرد نزدیک بین در دیدن اجسام دور با مشکل مواجه میشود، فرد دوربین برای دیدن اجسام نزدیک مشکل دارد و کسی که آستیگماتیسم دارد، برخی اجسام را بهخوبی نمیتواند ببیند. در پیرچشمی هم قدرت تطابق چشمها کاهش پیدا میکند.
معمولا برای برطرفکردن این عیبها، از عینک استفاده میشود. عینک با شکستن نور در نقطهای که چشمها از انجام آن ناتوان هستند، به دید واضح کمک میکند. اما تا کی باید از عینکها استفاده کرد؟ برخی افراد چهره خود را با عینک دوست ندارند و از عینکزدن بیزار هستند. اما چگونه میتوان از عینکزدن خودداری کرد و در عین حال دید مختل نشود؟
عملهایی وجود دارند که با انجام آنها میتوان از عینک خلاص شد و دید بهتری پیدا کرد. در ادامه به معرفی این عملها میپردازیم.
۱- عمل چشم لیزیک
عمل لیزیک چشم (LASIK) که مخفف لیزر کراتومیلوزیس درجا (laser in-situ keratomileusis) است، از معروفترینها و محبوبترین عملهای رفع عیوب انکساری چشمهاست. این جراحی برای کسانیکه از عینک و یا از لنزهای طبی استفاده میکنند، فوقالعاده عمل میکند. عمل لیزیک برای برطرفکردن نزدیکبینی، دوربینی و آستیگماتیسم چشم استفاده میشود.
مراحل اصلی عمل لیزیک عبارتند از:
- مشاوره: ابتدا شما باید یک جلسه مشاوره با یک اپتومتریسیت یا چشم پزشک داشته باشید. در این جلسه، پزشک شما را مورد بررسی قرار میدهد و تصمیم میگیرد که آیا شما برای عمل لیزیک مناسب هستید یا نه. همچنین شما با چشمپزشک در مورد جزئیات عمل و ریسکهای آن بحث میکنید.
- آمادهسازی: در روز عمل، قبل از شروع جراحی، چشمپزشک چشمهای شما را با یک قطره بی حسی، بی حس میکند تا عمل بدون درد انجام شود.
- جراحی: در این مرحله، یک قلاب ویژه به قرنیه متصل میشود تا لیزر داخل چشم شما اعمال شود. لیزر به شکلی دقیق و بر اساس پیشزمینههایی که از پیش تعیین شدهاند، بر روی قرنیه اعمال میشود. این لیزر تغییراتی در شکل و منحنی قرنیه ایجاد میکند تا دید شما تصحیح شود.
- پایان عمل: پس از اتمام جراحی، چشمپزشک یک لنز بانداژ روی چشمهای شما قرار میدهد تا حفاظت کند و چند روز در چشمان شما قرار دارد.
- دوران نقاهت: پس از عمل، شما نیاز به استراحت و پیگیری دقیق دارید. ممکن است دید شما در ابتدا موقتاً کم شده یا احساس خشکی یا سوزش در چشم داشته باشید. این علائم در مدت زمانی کوتاهی بهبود مییابند.
لطفاً توجه داشته باشید که عمل لیزیک یک روش جراحی است و ممکن است برای هر فردی مناسب نباشد. قبل از تصمیمگیری در مورد عمل لیزیک، باید با یک متخصص چشم پزشکی یا اپتومتریست مشورت کنید و تمامی سوالات و نگرانیهای خود را با او مطرح کنید.
عوارض جانبی لیزیک چشم
جراحی لیزیک، مزایا و معایب مختلفی دارد. برای برخی بیماران امکان اصلاح دید بدون هیچ عوارضی وجود دارد و برخی افراد هم دچار عوارض میشوند. برخی از این عوارض عبارتاند از:
- خشکی چشمها؛ برای رفع این مشکل باید از قطرههای چشمی استفاده کنید.
- دوبینی و کاهش دید در شب؛ ممکن است در روزهای اول بعد از جراحی چنین مشکلی داشتهباشید که بعد از چند هفته برطرف خواهد شد.
- آستیگماتیسم؛ درصورتیکه بافت برداشتهشده نامنظم باشد، ممکن است دچار آستیگماتیسم شوید. این مسئله نیازمند جراحی دیگر و یا استفاده از لنز و عینک است.
۲- عمل پی آر کی PRK
فوتوریفرکتیو کراتکتومی یا همان PRK از جراحی های چشمی برای اصلاح دید است. این جراحی که با لیزرانجام میشود و سرپایی است، میتواند نزدیک بینی، دوربینی و آستیگماتیسم را برطرف کند. حدود ۸۰% بیماران بعد از یک ماه دید کامل را باز یافتهاند و ۹۵% آن ها، ۳ ماه بعد در دید خود بهبود را مشاهده میکنند.
PRK شبیه به لیزیک (به کمک لیزر در Keratomileusis درجا) است اما رویکرد کمی متفاوتی را در بر می گیرد.
در اینجا نحوه عمل جراحی PRK آمده است:
تغییر شکل قرنیه: درست مانند لیزیک، PRK نیز شامل استفاده از لیزر برای تغییر شکل قرنیه است که سطح جلویی شفاف چشم است. قرنیه نقش مهمی در تمرکز نور بر روی شبکیه برای ایجاد دید واضح دارد. در PRK از لیزر برای برداشتن مقدار دقیقی از بافت قرنیه برای اصلاح عیب انکساری استفاده می شود.
برداشتن اپیتلیال: تفاوت اصلی بین PRK و لیزیک در نحوه آماده سازی قرنیه برای درمان لیزر است. در PRK، لایه خارجی قرنیه که اپیتلیوم نامیده می شود، به طور کامل برداشته می شود. در لیزیک، یک فلپ ایجاد می شود و قبل از تغییر شکل قرنیه به عقب تا می شود. برداشتن اپیتلیوم در PRK به لیزر اجازه می دهد تا شکل قرنیه را مستقیماً تغییر دهد.
درمان با لیزر: پس از برداشتن اپیتلیوم، از لیزر اگزایمر کنترلشده توسط کامپیوتر برای تغییر شکل قرنیه بر اساس تجویز شما استفاده میشود. لیزر با حذف دقیق مقادیر میکروسکوپی از بافت قرنیه برای تنظیم انحنای آن کار میکند که دید شما را اصلاح میکند.
بهبودی و ریکاوری: پس از لیزر درمانی، یک لنز تماسی بانداژی روی چشم قرار داده میشود تا از آن محافظت کند در حالی که لایه اپیتلیال بازسازی میشود، که معمولاً چند روز تا یک هفته طول میکشد. در این مدت ممکن است احساس ناراحتی، تاری دید و حساسیت به نور داشته باشید.
بهبود بینایی: در طی چند هفته، بینایی شما به تدریج با بهبودی چشم بهبود می یابد. ممکن است چندین ماه طول بکشد تا بینایی شما به طور کامل تثبیت شود.
PRK گزینه مناسبی برای افرادی است که به دلیل نازک بودن قرنیه یا سایر بیماری های چشمی کاندید لیزیک نیستند. در حالی که PRK در مقایسه با لیزیک زمان بهبودی طولانیتری دارد و میتواند با ناراحتی بیشتری در مرحله بهبودی اولیه همراه باشد، اما میتواند یک روش موثر و ایمن برای اصلاح بینایی باشد.
مانند هر روش جراحی، بسیار مهم است که با یک جراح چشم با تجربه مشورت کنید تا مشخص شود آیا PRK برای نیازهای بینایی خاص و سلامت کلی چشم شما انتخاب مناسبی است یا خیر.
۲- عمل چشم لازک
عمل لازک یا Laser epithelial keratomileusis از جراحی های برطرف کننده ی عیوب انکساری چشم است که مزایای عمل PRK و لیزیک را شامل میشود. یکی از مزایای این جراحی نسبت به سایر جراحی های انجامشده با لیزر در این است که کمتر باعث خشکی چشم میشود. اما متاسفانه نسبت به لیزیک زمان طولانی تری برای بهبودی نیاز است. همچنین درد و ناراحتی بیشتری از لیزیک را برای بیمار ایجاد میکند، اما نسبت به عمل PRK درد کمتری دارد.
عمل جراحی لازک به شرح زیر است:
تغییر شکل قرنیه: مانند لیزیک و PRK، لازک شامل استفاده از لیزر اگزایمر برای تغییر شکل قرنیه است که سطح جلویی شفاف چشم است. این تغییر شکل عیب انکساری را تصحیح می کند و به نور اجازه می دهد تا به درستی روی شبکیه متمرکز شود.
درمان لایه اپیتلیال: تفاوت اصلی بین لازک LASEK و پی آر کی PRK در نحوه درمان اپیتلیوم قرنیه (لایه خارجی قرنیه) است. در لازک، جراح به جای برداشتن کامل اپیتلیوم (مانند PRK) یا ایجاد فلپ (مانند لیزیک)، لایه اپیتلیال را با استفاده از محلول الکلی رقیق شده شل می کند. هنگامی که اپیتلیوم شل شد، می توان آن را به آرامی کنار زد تا به بافت زیرین قرنیه برای درمان لیزر دسترسی پیدا کند.
درمان با لیزر: پس از کنار گذاشتن اپیتلیوم شل شده، از لیزر اگزایمر برای تغییر شکل قرنیه مانند PRK و لیزیک استفاده می شود. ابلیشن دقیق لیزر عیوب انکساری را بر اساس تجویز شما تصحیح می کند.
بازگشت اپیتلیال: پس از اتمام لیزر درمانی، جراح به آرامی لایه اپیتلیال را در ناحیه تحت درمان قرار می دهد. سپس یک لنز تماسی نرم روی چشم قرار میگیرد تا به روند بهبودی کمک کند و اپیتلیوم را در زمان بازسازی در جای خود نگه دارد.
بهبودی و ریکاوری: در طول فرآیند بهبودی، لایه اپیتلیال به تدریج، معمولاً در عرض چند روز تا یک هفته، دوباره رشد میکند. بیماران ممکن است در این مدت کمی ناراحتی، تاری دید و حساسیت به نور را تجربه کنند.
لازک اغلب گزینه مناسبی برای افرادی با قرنیه نازکتر یا کسانی که ممکن است کاندیدای ایده آل برای لیزیک یا PRK نباشند در نظر گرفته می شود. این روش ترکیبی از عناصر لیزیک و PRK است، با هدف ارائه مزایای هر دو روش و در عین حال به حداقل رساندن عوارض احتمالی.
مانند هر عمل جراحی دیگری، مشورت با یک جراح چشم با تجربه برای تعیین مناسب ترین روش برای نیازهای بینایی خاص و سلامت چشم ضروری است. آنها شرایط فردی شما را در نظر خواهند گرفت و به شما در تصمیم گیری آگاهانه در مورد لازک یا سایر جراحی های انکساری کمک می کنند.
از این جراحی برای برطرف کردن مشکلات عیوب انکساری چشم همچون دوربینی، نزدیک بینی و آستیگماتیسم استفاده میشود.
عوارض جانبی عمل لازک
- با انجام عمل LASEK ممکن است برای چند روز احساس کنید که یک جسم خارجی در چشمان شما وجود دارد.
- برای یک بازهی موقت، دید فرد در نور کم کاهش پیدا میکند.
- بیماران باید حدود ۳ تا ۴ هفته از لنز پانسمان استفاده کنند تا دورهی نقاهت بهخوبی سپری شود. این دوره نقاهت طولانیتر به علت زخمی است که این جراحی در چشم فرد ایجاد میکند.
- دید شما ممکن است برای مدتی تار باشد.
۳- عمل چشم اپی لازک
این جراحی بسیار شبیه به لیزیک و لازک است، اما این مورد برای برخی از چشم ها مناسبتر است. تفاوت لازیک و اپی لازیک در نوع فلپی است که بر روی قرنیه ایجاد میکنند که در اپی لازیک نازکتر است. این فلپ در لیزیک و لازک با یک تیغهی بسیار تیز انجام میشود، درحالیکه در اپیلازک این برش با یک تیغهی پلاستیکی نازک است. از آنجاییکه در اپی لازک از الکل برای سلول های اپیتلیال استفاده نمیشود، بیشتر جراحان این روش را به لازک ترجیح میدهند تا زمان بهبودی چشم ها بیدلیل طولانی نشود.
اپی لازک برای کسانی مناسب تر است که قرنیه ی نازک تری دارند و بافت کافی برای برش در چشم آنها وجود ندارد. همچنین برای کسانی که شغل های پرخطر دارند و احتمال ورود شی خارجی به چشم آن ها وجود دارد، اپی لازک انتخاب بهتری است.
عوارض جانبی عمل اپی لازک
- بعد از انجام عمل چشم اپیلازک، تا حدودی احساس ناراحتی و درد خواهید داشت که با مصرف قرصهای مسکن بدوننسخه قابلکنترل است. درد این جراحی از عمل PRK و LASEK کمتر است.
- بلافاصله بعد از انجام فرایند، احتمالا دید شما بهطور کامل بهبود نخواهد یافت. معمولا ۳ تا ۶ ماه طول میکشد تا نتیجهی دلخواه بیماران به دستآید.
- همانند بسیاری از جراحیهای برطرفکنندهی عیوب انکساری چشم، درصورتیکه توصیههای پزشک را بهخوبی رعایت نکنید، دید چشمها بهطورکامل بازنخواهد گشت و قرنیه دچار زخم و خراش بیشتر میشود.
عمل جراحی چشم فمتواسمایل:
SMILE که مخفف Small Incision Lenticule Extraction است، نوعی جراحی انکساری چشم است که برای اصلاح مشکلات بینایی، در درجه اول نزدیک بینی (نزدیک بینی) استفاده می شود. SMILE یک روش پیشرفته اصلاح بینایی با لیزر در نظر گرفته میشود و جایگزینی برای لیزیک و PRK است.
نحوه عمل جراحی اسمایل به شرح زیر است:
تغییر شکل قرنیه: مشابه لیزیک، اسمایل SMILE شامل تغییر شکل قرنیه است که سطح جلویی شفاف چشم است. تغییر شکل قرنیه برای تنظیم انحنای آن انجام می شود و به نور اجازه می دهد به درستی روی شبکیه متمرکز شود تا نزدیک بینی را اصلاح کند.
ایجاد عدسی: در SMILE، جراح از یک لیزر فمتوثانیه برای ایجاد یک بافت نازک و دیسکی شکل در قرنیه به نام عدسی استفاده می کند. عدسی شامل بخشی از قرنیه است که برای اصلاح عیب انکساری باید برداشته یا تغییر یابد.
برداشتن عدس: پس از ایجاد عدس، جراح یک برش کوچک روی سطح قرنیه ایجاد میکند که معمولاً طول آن حدود ۲ تا ۴ میلیمتر است. از طریق این برش، جراح به عدسی دسترسی پیدا می کند و آن را از قرنیه خارج می کند و به طور موثر شکل آن را تغییر می دهد و عیب انکساری را اصلاح می کند.
فرایند بهبودی: از آنجایی که SMILE در مقایسه با لیزیک شامل برش کوچکتری است، اغلب منجر به اختلال کمتر در قرنیه و به طور بالقوه بهبود سریعتر می شود. بیماران ممکن است در طول دوره نقاهت اولیه کمی ناراحتی، تاری دید و حساسیت به نور را تجربه کنند. با این حال، روند بهبودی می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.
جراحی اسمایل به چند دلیل محبوبیت پیدا کرده است:
به حداقل رساندن ناراحتی: اسمایل معمولاً در مقایسه با لیزیک و PRK ناراحتی کمتری را در طول دوره بهبودی اولیه ایجاد می کند.
حفظ یکپارچگی قرنیه: SMILE اختلال در اعصاب و ساختار قرنیه را به حداقل می رساند و به طور بالقوه خطر علائم خشکی چشم را در مقایسه با لیزیک کاهش می دهد.
ریکاوری سریع: برخی از بیماران با SMILE در مقایسه با سایر روشها بهبود بصری سریعتری را تجربه میکنند.
با این حال، توجه به این نکته مهم است که SMILE برای همه افراد مناسب نیست و نامزدی برای این روش به عوامل مختلفی از جمله میزان عیوب انکساری و سلامت کلی چشم بستگی دارد. مانند هر عمل جراحی انکساری چشم، مشورت با یک جراح چشم با تجربه برای تعیین اینکه آیا SMILE یا روش دیگری برای نیازهای بینایی خاص و سلامت چشم شما انتخاب مناسبی است، ضروری است.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container type=”flex” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” align_content=”stretch” flex_align_items=”flex-start” flex_justify_content=”flex-start” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” container_tag=”div” border_style=”solid” box_shadow=”no” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center center” linear_angle=”180″ background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” pattern_bg=”none” pattern_bg_style=”default” pattern_bg_opacity=”100″ pattern_bg_blend_mode=”normal” mask_bg=”none” mask_bg_style=”default” mask_bg_opacity=”100″ mask_bg_transform=”left” mask_bg_blend_mode=”normal” absolute=”off” absolute_devices=”small,medium,large” sticky=”off” sticky_devices=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_transition_offset=”0″ scroll_offset=”0″ animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_delay=”0″ filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ align_self=”auto” content_layout=”column” align_content=”flex-start” valign_content=”flex-start” content_wrap=”wrap” center_content=”no” column_tag=”div” target=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_display=”normal,sticky” order_medium=”0″ order_small=”0″ hover_type=”none” border_style=”solid” box_shadow=”no” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ z_index_subgroup=”regular” background_type=”single” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center center” linear_angle=”180″ lazy_load=”none” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” sticky=”off” sticky_devices=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” absolute=”off” filter_type=”regular” filter_hover_element=”self” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ transform_type=”regular” transform_hover_element=”self” transform_scale_x=”1″ transform_scale_y=”1″ transform_translate_x=”0″ transform_translate_y=”0″ transform_rotate=”0″ transform_skew_x=”0″ transform_skew_y=”0″ transform_scale_x_hover=”1″ transform_scale_y_hover=”1″ transform_translate_x_hover=”0″ transform_translate_y_hover=”0″ transform_rotate_hover=”0″ transform_skew_x_hover=”0″ transform_skew_y_hover=”0″ transition_duration=”300″ transition_easing=”ease” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_delay=”0″ last=”true” border_position=”all” first=”true” min_height=”” link=””][fusion_text hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_display=”normal,sticky” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_delay=”0″]
برای اخذ نوبت همین الآن وارد صفحه اصلی ما شوید یا از طریق این لینک نوبت خودتونو رزرو کنید.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]